Boek
Nederlands

Vonk

Tim Tilley (auteur), Hanneke Majoor (vertaler)
+1
Vonk
×
Vonk Vonk
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Met hulp van de Hobs, een volk van kleine boswezens, ontsnapt weeskind Wiek uit de luciferfabriek van Ma Boeman. Kan hij de weeskinderen en de Hobs zien te redden? Met zwart-witillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Natuur
Titel
Vonk
Auteur
Tim Tilley
Vertaler
Hanneke Majoor
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Harklights
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, © 2023
296 p. : ill.
ISBN
9789021684130 (paperback)

Besprekingen

Een sprookjesachtige jeugdboek over avontuur, heldendom en de natuur. Wiek (ik-persoon) woont en werkt met andere weeskinderen in een luciferfabriek. Daar is de verschrikkelijke Ma Boeman de baas, die een geweer heeft en kinderen straft door ze in een bodemloze put te gooien. Wiek vindt een heel klein baby’tje in een eikelwiegje. Die avond staan er drie kleine wezentjes, Hobs, voor zijn raam. Ze helpen Wiek ontsnappen uit het weeshuis omdat hij goed voor de baby heeft gezorgd. Wiek leert het bosleven kennen en de kleine Hobs worden zijn familie. Maar andere Hob-volken verdwijnen en er is een monster gezien. Kan Wiek de Hobs helpen en de weeskinderen redden? Spannend en vriendelijk geschreven. Met sfeervolle zwart-witillustraties met eenvoudige vormen en grillige texturen. Geschikt voor lezers vanaf ca. 10 jaar.Tim Tilley is een Britse auteur en illustrator en winnaar van de Joan Aiken Future Classics Prize voor zijn boek 'Vonk'.

Vonk

Wiek is een weesjongen die zijn dagen doorbrengt in de luciferfabriek Vonk. Daar moet hij hard werken onder het strenge bewind van Ma Boeman. Alle weeskinderen krijgen elke dag tweemaal dezelfde smaakloze pap terwijl zijzelf samen met haar favoriete wees, Hangslot, geniet van heerlijke maaltijden. Op een dag vindt Wiek een baby’tje in een eikelwiegje. Instinctief verbergt hij het voor Ma Boeman. Gelukkig maar. De volgende dag verschijnen er enkele kleine boswezentjes om de baby op te halen. Het zijn Hobs. Uit dankbaarheid helpen ze Wiek ontsnappen uit Vonk. Hij mag bij de Hobs gaan wonen in het bos. Voor het eerst in zijn leven heeft hij het gevoel een familie te hebben. Snel wordt duidelijk dat de Hobs ook problemen kennen: er zijn enkele Hobs-stammen verdwenen en er is een monster gesignaleerd in het bos. Kan Wiek nu op zijn beurt de Hobs helpen én zijn vrienden bevrijden uit Vonk?Het debuut van Tim Tilley is een kinderboek geworden terwijl hij eigenlijk een pr…Lees verder