Tijdens een skivakantie vlucht een man weg voor een dreigende lawine, zijn vrouw en jonge kinderen achterlatend. Hierdoor komen de verhoudingen in het gezin onder druk te staan.
Onderwerp
Gezin, Ouders
Titel
Turist
Regisseur
Ruben Östlund
Componist
Ola Fløttum
Acteur
Johannes Bah Kuhnke Lisa Loven Kongsli
Taal
Zweeds
Parallelle titel
Snow therapy
Uitgever
Lumière, 2015
1 dvd-video
Oorspr. opname
2014
Speelduur
120 min.
Aantekening
Zweeds gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5425019008895
mooov

Besprekingen

Drama van de Zweedse regisseur Ruben Östlund (Play; Involuntary). Een Zweeds gezin is op wintersportvakantie in een luxe resort in de Franse Alpen. Tijdens de lunchpauze dreigt een lawine het terras te verpletteren waar het gezin zit, de man vlucht weg en laat zijn vrouw en kinderen achter. Het blijkt een gecontroleerde lawine die geen schade aanricht, maar de man ontkent zijn vluchtgedrag, zijn vrouw vertrouwt hem niet meer en de verhoudingen in het gezin zijn ernstig verstoord. De recensenten geven 4 sterren. Ronald Rovers (Filmkrant februari '15) schrijft: 'De vraag die Östlund met elke film aan de kijker stelt is: wat zou jij doen? (...) In de confronterende materie proef je de aanwezigheid van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke. Maar Östlund is minder rigoureus en dat pakt hier heel goed uit.' Winnaar van o.a. zes Guldbagge Awards en Un Certain Regard Jury Prize in Cannes.

Over Ruben Östlund

Claes Olle Ruben Östlund (Styrsö, 13 april 1974) is een Zweeds filmregisseur, scenarioschrijver en filmproducent.

Biografie

Claes Olle Ruben Östlund werd in 1974 geboren in Styrsö, een plaats en eiland in de gemeente Göteborg in het landschap Västergötland en de Zweedse provincie Västra Götalands län. Östlund begon zijn carrière als regisseur van skifilms en dankzij zijn werk aan deze films werd hij geaccepteerd aan de filmschool in Göteborg waar hij in 2001 afstudeerde. Samen met filmproducent Erik Hemmendorff startte hij de filmproductiemaatschappij Platform Produktion die zijn eigen films produceert.

Östlunds eerste speelfilm Gitarrmongot uit 2004 won de FIPRESCI-prijs op het internationaal filmfestival van Moskou. Zijn korte film Händelse vid bank werd in 2010 bekroond met de "Gouden Beer voor beste korte film" op het 60e internationaal filmfestival van Berlijn en in 2011 met de Grand Prix o…Lees verder op Wikipedia