Boek
Nederlands

Munt : roman

Richard Osinga (auteur)
+1
Munt : roman
×
Munt : roman Munt : roman
Genre:
De levens van een Chinese winkeleigenaar, een Congolese gids en een Nederlandse onderzoeker raken verwikkeld met een oude Congolese munt, die zijn eigen plan lijkt te trekken — met verschrikkelijke gevolgen.
Titel
Munt : roman
Auteur
Richard Osinga
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2023
287 p.
ISBN
9789028453036 (hardback)

Besprekingen

Recensie: Munt -De munt die iedere wens zou vervullen ★★★★☆

Richard Osinga toont zich een meesterverteller in zijn roman Munt, waarin de plotlijnen zich lenig vertakken.

'Op een ochtend in Butembo.' 'Onderweg naar de berg Hoyo.' 'Bij aankomst in het universiteitsgebouw.' 'En verder door het woud.' De titels van de hoofdstukken in Richard Osinga's roman Munt zijn bedrieglijk nuchter en zakelijk, maar ze sorteren wel effect. Ze houden je, net als Osinga's glasheldere stijl, bij de les. En dat is geen overbodige luxe, want Munt is een volle roman, die met zijn tamelijk complexe structuur en veelstemmige thematiek gemakkelijk had kunnen ontsporen, maar die door Osinga's trefzekere gevoel voor verhoudingen goed op koers wordt gehouden.

Dat Osinga deze kunst verstaat had hij al laten zien in zijn vorige roman ARC, waarmee Munt nogal wat gemeen heeft. De opvallendste overeenkomst is de structuur: drie verhaallijnen die verschillende delen van de wereld en uiteenlopende levenswijzen en levensvisies vertegenwoordigen. In de loop van beide romans verknopen de drie lijnen zich met elkaar en dat heeft in beide boeken grote gevolgen.

De middelpunt…Lees verder

Richard Osinga

***1/2

In zijn ideeënromans onderzoekt de Nederlander Richard Osinga op welke manieren mensen door tijd, cultuur en ruimte heen verbonden zijn. Zijn ervaring als diplomaat in Afrika werkt ook door in 'Munt', zijn zevende roman. De verhaallijnen worden bijeengehouden door een muntstuk uit een eeuwenoud Congolees graf dat de levens van drie personages verknoopt. De Chinees Xiao Wei is door zijn familie naar Congo gestuurd om schaarse metalen in te kopen. Zijn dagen in Butembo zijn eentonig en troosteloos, tot een onbekende man met een munt voor zijn toonbank staat. De munt is gevonden door Plamedi, een geboren Congolees die werkt als gids op expedities door het ondoordringbare woud en zo spaart voor een opleiding in Brussel. Hij begeleidt het team van de pas gescheiden Eva, een Nederlandse wetenschapper die archeologisch onderzoek doet. Alle drie hopen ze dat de munt de poort naar hun gedroomde leven opent, maar dat is buiten andere, duistere krachten gerekend. 'Munt' is …Lees verder

Een roman over drie levens die verwikkeld raken met een oude Congolese munt. Deze munt vormt de spil in de levens van drie personen. Dat van Plamedi, de Congolese gids die de munt vond en ermee hoopt te ontsnappen aan de armoede. Dat van Eva, de Nederlandse onderzoeker die met een inderhaast opgetuigde Belgisch-Congolese archeologische expeditie de vindplaats van de munt gaat onderzoeken. En dat van Xiao Wei, die hoopt dat de munt hem in staat stelt terug te keren naar China en zijn verloofde. 
Maar de munt laat zich door niemand gebruiken, het is alsof die zijn eigen plan trekt — met verschrikkelijke gevolgen. Sfeervol en meevoerend geschreven. Richard Osinga (Haarlem, 1971) is een Nederlandse schrijver. Hij schreef meerdere boeken.

Over Richard Osinga

Richard Osinga (Haarlem,1971) is een Nederlandse schrijver. Hij studeerde economie en algemene letteren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarna werkte hij, naast zijn schrijverschap, als diplomaat, internetondernemer, online-marketeer en meest recentelijk zorgondernemer. Osinga is getrouwd en heeft vier dochters.

Schrijverschap

Hij debuteerde in 2003 met Bor in Afrika, dat deels gebaseerd is op zijn ervaringen als diplomaat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarna verschenen Klare Taal en Wembley. Dit laatste boek verscheen deels als weblog. In 2011 verscheen Een Duivel met een Ziel.

In 2019 publiceerde Osinga de roman Wie de Rechtvaardigen zoekt. In dat boek beschrijft hij onder meer hoe een Nederlandse diplomaat het Wikipedia-artikel over de door hem bedachte islamitische sekte Qibla al-Qudsiyya schrijft. Wie de Rechtvaardigen zoekt stond op de longlist van de…Lees verder op Wikipedia