Boek
Nederlands

Rivier van vergetelheid

Philippe Claudel (auteur)
Titel
Rivier van vergetelheid
Auteur
Philippe Claudel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Meuse l'oubli
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2006
142 p.
ISBN
90-234-2064-0 9789023420644 (hardback)

Besprekingen

Na een ongelukkige jeugd beleeft de hoofdpersoon een onverwacht gelukkige liefde in Vlaanderen. Wanneer het meisje getroffen door een vreselijke ziekte en na enkele maanden sterft, valt hij in een zwart gat en gaat ten einde raad rust zoeken in een klein plaatsje in de Franse Ardennen. België ("de laatste droom van een uitgeblust Europa"), en dan vooral het Vlaamse gedeelte, speelt een prominente rol in deze liefdesgeschiedenis die Paule en haar minnaar in een roes van Rijsel naar Oostende, van Brussel naar Brugge en van Lochristi naar Gent voert. Het prille geluk wordt echter in de kiem gesmoord als Paule baarmoederhalskanker krijgt en na een helse lijdensweg overlijdt. De hoofdpersoon ("ik ben een ander en leef apathisch en in verwildering") telt de dagen na haar verdwijnen, eerst in Gent waar ze samen op een etage woonden en hij nu langzamerhand aan de drank dreigt te raken, later in het kleine provinciestadje Feil in de Franse Ardennen, waar hij wordt opgevangen door de inwoners. …Lees verder
Treurzang over de dood van een geliefde: Paule uit Zeebrugge. Deze lyrische debuutroman uit 1999, bekroond met de Prix Erckmann-Chatrian en de Prix Radio-France, verhaalt het intense rouwproces van de ik-figuur die na de lijdensweg en dood van zijn vriendin wegtrekt uit het Vlaamse kustgebied om in het trieste Maasstadje Feil in de Ardennen een jaar lang zijn verdriet te koesteren. Nadrukkelijke sfeerbeschrijving, wel vergeleken met die van Simenon, domineert. De handeling varieert van somber gepeins over zijn verloren liefde en zijn jeugd als zoon van een prostituee tot frequent bezoek aan café Het Anker, doorschoten met significante wandelingen en gesprekken. De naweeën van de oorlog zijn nog sterk voelbaar en de toekomst biedt weinig perspectief. Zielenroerselen weerkaatst in de aftakeling van een eens zo bedrijvig plaatsje. Claudel (1962) preludeert duidelijk op motieven herkenbaar in zijn (inmiddels ook verfilmde) meesterwerk 'Grijze zielen' en slaagt er ook hier al in boven de e…Lees verder

Over Philippe Claudel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 2 februari 1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur.

Hij studeerde letteren in Nancy en werkte als leraar in gevangenissen en in instellingen voor mindervalide jongeren. Daar heeft hij veel inspiratie opgedaan.. Naast zijn bezigheden als schrijver en filmregisseur is Claudel ook professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Hij doceert er meer bepaald de kunst van het scenarioschrijven.

Sinds Meuse l'oubli, zijn debuut uit 1999, verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Als schrijver brak hij in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman Les Âmes grises. Hij kreeg er in datzelfde jaar de Prix Renaudot voor.

Zijn eerste zelf geregisseerde film, het drama Il y a longtemps que je t'aime (2008), genoot heel veel bijval over de hele wereld en behaalde talrijke prijzen.

In 2012 nam hij de plaats van de overleden Jorge Semprún in in de Académie Goncourt…Lees verder op Wikipedia