Besprekingen

Veelbekroonde roman van een auteur die de Prix Goncourt al eens kreeg voor zijn verhalen en met dit boek, in de beste Franse traditie, opnieuw aanknoopt met de goed opgezette intrige, een meer dan behoorlijke psychologische tekening van de personages en een diepere gelaagdheid die wars is van spektakel en makkelijke effecten. Het verhaal wordt verteld door een anonieme politie-inspecteur, die terugkijkt op een wurgmoord die twintig jaar geleden tijdens de koude decembermaand van 1917 werd gepleegd op het tienjarig dochtertje van de restaurateur van het kleine stadje V. dat op weinige kilometers van het toenmalige oorlogsfront gelegen was. Het lijkje wordt gevonden vlakbij het kasteelpark van de procureur van het district, die enkele jaren voordien zijn jonge vrouw aan een ziekte verloor. Sinds die tijd kent hij geen genade meer voor de verdachten die hij moet aanklagen. Ondanks het feit dat er een getuige was die de procureur en het meisje kort voor de moord samen heeft zien praten, w…Lees verder
Verhaal dat zich afspeelt in een klein dorpje in het noordoosten van Frankrijk ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Het front is niet ver weg, maar raakt aanvankelijk het dorp niet. De moord op een klein meisje doet het dorp opschrikken. De procureur Destinat, die teruggetrokken leeft op zijn kasteel, is een van de verdachten. De verteller is zelf een inwoner van het dorp. Het verlies van geliefden door verschillende hoofdpersonen in de roman cirkelt rondom het centrale thema: wie vermoordde het meisje? De grijze zielen zijn de bewoners van het dorp: noch goed, noch slecht en niet echt levend, gevangen in herinneringen of ten prooi aan het noodlot. Weemoedig boek in observerende stijl. Philippe Claudel (1962), roman- en scenarioschrijver, won met dit boek de Prix Renaudot en de Grand Prix van de lezeressen van het vrouwenblad Elle. Normale druk. In 2005 in Frankrijk verfilmd.

Over Philippe Claudel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 2 februari 1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur.

Hij studeerde letteren in Nancy en werkte als leraar in gevangenissen en in instellingen voor mindervalide jongeren. Daar heeft hij veel inspiratie opgedaan.. Naast zijn bezigheden als schrijver en filmregisseur is Claudel ook professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Hij doceert er meer bepaald de kunst van het scenarioschrijven.

Sinds Meuse l'oubli, zijn debuut uit 1999, verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Als schrijver brak hij in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman Les Âmes grises. Hij kreeg er in datzelfde jaar de Prix Renaudot voor.

Zijn eerste zelf geregisseerde film, het drama Il y a longtemps que je t'aime (2008), genoot heel veel bijval over de hele wereld en behaalde talrijke prijzen.

In 2012 nam hij de plaats van de overleden Jorge Semprún in in de Académie Goncourt…Lees verder op Wikipedia