Boek
Nederlands

Alles waar ik spijt van heb

Philippe Claudel (auteur), Manik Sarkar (vertaler)
Titel
Alles waar ik spijt van heb
Auteur
Philippe Claudel
Vertaler
Manik Sarkar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Quelques-uns des cent regrets
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2010
174 p.
ISBN
9789023451891 (hardback)

Besprekingen

Zestien jaar nadat hij het stadje van zijn jeugd heeft verlaten, keert een man 'met het slepende accent van een wond die nooit genezen is' terug om zijn moeder te begraven. Zestien was ze toen ze als ongehuwde moeder ('een pas ontloken bloem die nooit het licht van haar dromen heeft kunnen zien') het leven gaf aan een zoon die, op zijn beurt zestien jaar oud, de deur achter zich zal toeslaan om nooit meer iets van zich te laten horen.
Gedreven door 'verdriet, leegte en handenvol berouw' stapt hij uit de bus in een door de industrie verlaten streek, waar het verval nog eens wordt versterkt door de regelmatig weerkerende overstromingen van een rivier waarvan de dijken verweerd zijn. Hij neemt zijn intrek in het Hôtel de l'Industrie, dat zijn beste tijd heeft gehad, bezoekt de kerk en het mortuarium om de laatste maatregelen te treffen voor een begrafenis die de totale eenzaamheid van zijn moeders dood ('niet het waaraan, maar het waarom iemand gestorven is telt') nog zal benadrukken…Lees verder
Pelgrimage naar een getekende jeugd. De dood van zijn moeder voert een jonge dertiger terug naar zijn door verval bedreigde Noord-Franse geboorteplaats, die hij, puber nog, kwaad had verlaten, omdat zijn moeder hem zou hebben voorgelogen over de identiteit van zijn vader. Vervaalde herinneringen aan personen en voorvallen van toen, zoals besmuikte bejegeningen, zijn diverse bezigheden, de lieve moeder die als 16-jarige haar onschuld verloor, de onbereikbare grootvader, en ontmoetingen hier en nu - met de hotelier, de mortuariumbeambte, een straatjongen, de pastoor - vervlechten zich tot het moment, waarop hij al dan niet de envelop met het geheim van zijn geboorte zal openen. Zo groeit een bonte reeks vlot geschakelde scènes, die het voormalige leefklimaat, de beklemming en wroeging van de ik-figuur treffend verbeelden. En ook nog eens een wijze moraal op de koop toe! De roman, oorspronkelijk al in 2000 gepubliceerd (Prix Marcel Pagnol), dus voordat de uit Lotharingen afkomstige Claud…Lees verder

Over Philippe Claudel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 2 februari 1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur.

Hij studeerde letteren in Nancy en werkte als leraar in gevangenissen en in instellingen voor mindervalide jongeren. Daar heeft hij veel inspiratie opgedaan.. Naast zijn bezigheden als schrijver en filmregisseur is Claudel ook professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Hij doceert er meer bepaald de kunst van het scenarioschrijven.

Sinds Meuse l'oubli, zijn debuut uit 1999, verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Als schrijver brak hij in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman Les Âmes grises. Hij kreeg er in datzelfde jaar de Prix Renaudot voor.

Zijn eerste zelf geregisseerde film, het drama Il y a longtemps que je t'aime (2008), genoot heel veel bijval over de hele wereld en behaalde talrijke prijzen.

In 2012 nam hij de plaats van de overleden Jorge Semprún in in de Académie Goncourt…Lees verder op Wikipedia