Boek
Nederlands

Tussentijds

Peter Zantingh (auteur)
+1
Tussentijds
×
Tussentijds Tussentijds
Genre:
Een jonge vader reist met zijn tweejarige zoontje naar Zuid-Duitsland. De trein rijdt door een gebied dat recent is geteisterd door overstromingen, en de vader vraagt zich af in welke toekomst zijn kind zal opgroeien.
Titel
Tussentijds
Auteur
Peter Zantingh
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Das Mag Uitgevers, 2022
175 p.
ISBN
9789493248458 (paperback)

Besprekingen

Als de toekomst zo somber oogt, waarom dan dat kind gemaakt?

De nieuwe roman van Peter Zantingh werpt vragen op over ouderschap in tijden van klimaatverandering. Ingetogen en mild melancholisch blikt een vader terug op zijn keuzes. Het oordeel laat Zantingh aan de lezer.

Naast vlieg- en vleesschaamte weleens last gehad van baarschaamte? Het is zo'n term die rondzingt, met name onder hoogopgeleide dertigers die - kennelijk met het schaamrood op de kaken - aan de voortplanting beginnen terwijl ze weten dat het krijgen van een baby extreem milieubelastend is.

Met elk kind dat niet geboren wordt besparen we in het Westen 58 ton CO2 per jaar, becijferde de Nederlandse krant de Volkskrant ooit. Dat betekent dat als je altijd in een dikke auto rondrijdt, verre vliegreizen maakt en elke dag biefstuk eet, je het milieu alsnog minder belast dan wanneer je als bakfietsende veganist twee kinderen op de wereld zet. Daarnaast: wat voor toekomst heeft je kind eigenlijk, in een wereld die alras op de ondergang afdendert?

Geen uitweg meer

Het is de kwestie die Peter Zantingh (1983) opwerpt in zijn vierde roman Tussentijds. Een vader zit met zijn peuterzoontje in de trein, op weg naar de moeder. Het is juli en de wereld wordt geteisterd door ove…Lees verder

Toch maar een kind gemaakt

De nieuwe roman van Peter Zantingh werpt vragen op over ouderschap in tijden van klimaatverandering. Ingetogen en mild melancholisch blikt een vader terug op zijn keuzes. Het oordeel laat Zantingh aan de lezer.

Naast vlieg- en vleesschaamte weleens last gehad van baarschaamte? Het is zo'n term die rondzingt, met name onder hoogopgeleide dertigers in de Randstad die - kennelijk met het schaamrood op de kaken - aan de voortplanting beginnen terwijl ze weten dat het krijgen van een baby extreem milieubelastend is. Met elk kind dat niet geboren wordt besparen we in het Westen 58 ton CO2 per jaar, becijferde de Volkskrant ooit. Dat betekent dat als je altijd in een dikke auto rondrijdt, verre vliegreizen maakt en elke dag biefstuk eet, je het milieu alsnog minder belast dan wanneer je als bakfietsende veganist twee kinderen op de wereld zet. Daarnaast: wat voor toekomst heeft je kind, in een wereld die alras op de ondergang afdendert?

Het is de kwestie die Peter Zantingh (1983) opwerpt in zijn vierde roman Tussentijds. Een vader zit met zijn peuterzoontje in de trein, op weg naar de moeder. Het is juli en de wereld wordt geteisterd door overstromingen, bosbranden en hittegolven - het do…Lees verder

Een psychologische roman over klimaatverandering en de toekomst van de mens. Een jonge vader zit met zijn tweejarige zoontje in de trein naar Zuid-Duitsland, waar zijn vrouw is voor haar werk. Ze reizen door een gebied dat een week eerder door overstromingen werd geteisterd — in een zomer vol rampen, in een jaar van nieuwe records. Hoe moet dat met het jongetje? Welke beloftes doen ouders hun kind door het een leven te geven? Bij elk station lijkt een ander toekomstscenario de overhand te krijgen. ’Tussentijds’ is in een soepele, hedendaagse literaire stijl geschreven en verbeeldt de weerslag van een abstract thema op een menselijk niveau. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Peter Zantingh (1983) is naast zijn schrijverschap werkzaam bij de weekendkrant van NRC. Zijn vorige roman, 'Na Mattias', werd getipt door het DWDD-boekenpanel en groeide uit tot een bescheiden bestseller in Duitsland.

Over Peter Zantingh

Peter Zantingh (Heerhugowaard, 1983) is een Nederlands schrijver en journalist.

Levensloop

Peter Zantingh groeide op in Heerhugowaard. Hij volgde de opleidingen Small Business, in Alkmaar, en Digitale Communicatie, in Utrecht. Zantingh werkt voor het NRC.

Zijn debuutroman Een uur en achttien minuten werd genomineerd voor zowel de jury- als de publieksprijs van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. Na Mattias werd getipt door het boekenpanel van het voormalige BNNVARA-televisieprogramma De Wereld Draait Door (maart 2018). Zijn roman Tussentijds werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2023.

Bibliografie

  • Een uur en achttien minuten (roman, 2011)
  • De eerste maandag van de maand (roman, 2014)
  • We vergaten te voetballen (non-fictie, 2016)
  • Na Mattias (roman, 2018). Vertaald in het Duits als …Lees verder op Wikipedia