Tussentijds

Tussentijds
Besprekingen
Als de toekomst zo somber oogt, waarom dan dat kind gemaakt?
De nieuwe roman van Peter Zantingh werpt vragen op over ouderschap in tijden van klimaatverandering. Ingetogen en mild melancholisch blikt een vader terug op zijn keuzes. Het oordeel laat Zantingh aan de lezer.
Naast vlieg- en vleesschaamte weleens last gehad van baarschaamte? Het is zo'n term die rondzingt, met name onder hoogopgeleide dertigers die - kennelijk met het schaamrood op de kaken - aan de voortplanting beginnen terwijl ze weten dat het krijgen van een baby extreem milieubelastend is.
Met elk kind dat niet geboren wordt besparen we in het Westen 58 ton CO2 per jaar, becijferde de Nederlandse krant de Volkskrant ooit. Dat betekent dat als je altijd in een dikke auto rondrijdt, verre vliegreizen maakt en elke dag biefstuk eet, je het milieu alsnog minder belast dan wanneer je als bakfietsende veganist twee kinderen op de wereld zet. Daarnaast: wat voor toekomst heeft je kind eigenlijk, in een wereld die alras op de ondergang afdendert?
Geen uitweg meer
Het is de kwestie die Peter Zantingh (1983) opwerpt in zijn vierde roman Tussentijds. Een vader zit met zijn peuterzoontje in de trein, op weg naar de moeder. Het is juli en de wereld wordt geteisterd door ove…Lees verder
Toch maar een kind gemaakt
De nieuwe roman van Peter Zantingh werpt vragen op over ouderschap in tijden van klimaatverandering. Ingetogen en mild melancholisch blikt een vader terug op zijn keuzes. Het oordeel laat Zantingh aan de lezer.
Naast vlieg- en vleesschaamte weleens last gehad van baarschaamte? Het is zo'n term die rondzingt, met name onder hoogopgeleide dertigers in de Randstad die - kennelijk met het schaamrood op de kaken - aan de voortplanting beginnen terwijl ze weten dat het krijgen van een baby extreem milieubelastend is. Met elk kind dat niet geboren wordt besparen we in het Westen 58 ton CO2 per jaar, becijferde de Volkskrant ooit. Dat betekent dat als je altijd in een dikke auto rondrijdt, verre vliegreizen maakt en elke dag biefstuk eet, je het milieu alsnog minder belast dan wanneer je als bakfietsende veganist twee kinderen op de wereld zet. Daarnaast: wat voor toekomst heeft je kind, in een wereld die alras op de ondergang afdendert?
Het is de kwestie die Peter Zantingh (1983) opwerpt in zijn vierde roman Tussentijds. Een vader zit met zijn peuterzoontje in de trein, op weg naar de moeder. Het is juli en de wereld wordt geteisterd door overstromingen, bosbranden en hittegolven - het do…Lees verder