Boek
Nederlands

De schoft : roman

Marente De Moor (auteur)
+1
De schoft : roman
×
De schoft : roman De schoft : roman

De schoft : roman

Genre:
Een journalist krijgt de opdracht een reportage te schrijven over een groep vrouwen die vluchtelingen redt op de Middellandse Zee, maar eenmaal aan boord bekruipt hem het gevoel dat hij in de val is gelokt.
Titel
De schoft : roman
Auteur
Marente De Moor
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij BV, 2023
221 p.
ISBN
9789021475530 (hardback)

Besprekingen

Recensie -Is Tom echt een schoft?

In De schoft geeft Marente de Moor ruim baan aan de worstelingen van een bange witte man, die de pech heeft dat zijn midlifecrisis samenvalt met de vluchtelingen- en de klimaatcrisis.

Nee, hij is geen islamofoob. Hij vindt alleen dat we op onze hoede moeten zijn, met al die aanslagen in Europa. Tom Wilenski is zeker ook geen xenofoob. Hij is alleen flink kritisch op het Europese vluchtelingenbeleid. Dat is hij aan zijn stand verplicht, als goed bereisd journalist. En natuurlijk heeft hij niks tegen buitenlanders. Hij is geen racist, maar...

In De schoft, het zevende boek van Marente de Moor, het eerste sinds het met de Bordewijkprijs en de Jan Wolkersprijs bekroonde Foon uit 2018, geeft De Moor ruim baan aan de worstelingen van een bange witte man. Iemand die zich afvraagt of hij echt een schoft is, zoals de halve wereld lijkt te denken.

Tom Wilenski is net 50, een man die de pech heeft dat zijn midlifecrisis samenvalt met de vluchtelingen- en de klimaatcrisis. In de nadagen van de pandemie, vlak voor de oorlog in Oekraïne, krijgt hij een onverwachte opdracht: de krant die hem ontslagen heeft, wil een reportage over een schip dat vluchtelingen…Lees verder

Recensie De schoft -Kijken wat er gebeurt

Een boze witte man krijgt de opdracht een reportage te schrijven over een reddingsschip op de Middellandse Zee: in haar roman De schoft werkt Marente de Moor een fraai gedachtenexperiment uit.

Hij had mijn collega kunnen zijn. Tom Wilenski, journalist van de oude stempel, zo eentje die gewapend met Moleskin-boekje en Faber-Castell-potlood gevaarlijke achterbuurten in trekt voor lange reportages; stukken die hij een uur voor de deadline uittikt, met een peuk in zijn mondhoek. Ware het niet dat Tom een personage is, uit de nieuwe roman van Marente de Moor. Een gecanceld personage, ook dat nog. Op een kwade dag bij de hoofdredacteur op het matje geroepen: zijn artikelen zijn wel érg kritisch op het vluchtelingenbeleid en op de islam. En met de woorden 'racist', 'xenofoob' en 'niet meer van deze tijd' wordt Tom ontslagen. Maar dan, drie jaar later, wordt hij door dezelfde krant gevraagd aan te monsteren op een bijzonder schip: een reddingsschip dat bestierd wordt door louter vrouwen, die op de Middellandse Zee bootvluchtelingen oppikken. Of Tom daar een reportage over wil schrijven.

Dus daar zit de journalist op een schip met 'evacués' - toevallig alleen…Lees verder

Een roman over een uitgerangeerde journalist die aan boord gaat bij een groep vrouwen die vluchtelingen redt.Tom Wilenski krijgt de opdracht om nog één reportage te schrijven. Eenmaal aan boord van het naamloze schip bekruipt hem het gevoel dat hij in de val is gelokt. De vrouwen menen dat hij foute meningen is toegedaan en willen hem kwijt, maar de Italiaanse kustwacht weigert het schip toegang tot de havens. Dan besluiten ze uit te varen voor een nieuwe reddingsmissie. Voedsel en brandstof raken op, de euforie van de geredde mannen slaat om in wanhoop en als bij toverslag is zowel Sicilië als Malta uit de zee verdwenen. Invoelend en talig geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep.Marente de Moor (1972) is een bekende Nederlandse schrijver, columnist, journalist en publicist. Ze schreef meerdere boeken.