Boek
Nederlands

Peninsula : roman

Lieven Stoefs (auteur)

Mijn vingers bewogen en ik vroeg me af: ben ik dat? De wanden stortten de diepte in, op de bodem stroomde het kanaal. De leegte holde mijn maag uit, mijn handpalmen waren klam. Hoe kon een stuk land weg zijn? Wie besliste zoiets?

Een jongen schuilt voor de schroeiende zon. Op de tast stapt hij verder, langs de kloof, voorbij tempels, door voetbalvelden en fabrieken. Hij kijkt en vraagt,

Titel
Peninsula : roman
Auteur
Lieven Stoefs
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2022
203 p.
ISBN
9789464018127 (paperback)

Besprekingen

Hink-stap-sprongen door de tijd

In zijn debuutroman Peninsula springt Lieven Stoefs schrander met taal om, in een bij momenten bezwerend, melancholisch verhaal dat zich doorheen vier generaties vertakt.

'Ze hielp me zoeken naar precisie en nuance. Naar oprechte woorden, die misschien met wat meeval, dit leven eer konden aandoen', bedenkt de ik-figuur over de vrouw van wie hij in de ban raakt. In Peninsula lijkt het alsof Lieven Stoefs een geduldige zoektocht opzet naar de juiste metafoor en de taal uitvlooit op haar mogelijkheden.

Stoefs, een Vlaamse ingenieur die eerder verhalen publiceerde in Kluger Hans en Op Ruwe Planken, noemt zich 'voormalige dambelofte en avant-garde taxidermist'. Hij groeide zelf op in Griekenland, het land dat een cruciale rol speelt in Peninsula, wat 'schiereiland' betekent.

Er zit iets heel uitgekiends in deze roman. Toch ontkomt Stoefs aan steriliteit en hermetiek, integendeel. Omdat hij in staat is een zinderend bewustzijn op te roepen en gebeurtenissen hevig te laten oplichten. Elk hoofdstuk is een (soms suggestieve) scène, een uitsnede, een observatie, een anekdote, met geheimzinnige titels als 'proëmium', 'de zesjarenregel…Lees verder