Boek
Engels

The world according to Garp

John Irving (auteur)

The world according to Garp

Verhaal over een jong gestorven schrijver-worstel-enthousiast die bewust leefde in het Amerika in de periode na de moord op Kennedy tot aan het einde van de oorlog in Vietnam.
Titel
The world according to Garp / by John Irving
Auteur
John Irving (1942- )
Taal
Engels
Uitgever
Guernsy: Guernsy press, jaar van uitgave onbekend
591 p.
ISBN
0552992054 9780552992053
Andere talen:

Besprekingen

Verpleegster Jenny Fields, totaal niet aangetrokken tot mannen, neemt een kind bij een oorlogsslachtoffer, dat lichamelijk wel maar geestelijk niet meer functioneert. Hij is later als schrijver bekend geworden en jong gestorven: T.S. Garp. In Garps leven, eerst met Jenny, daarna met Helen, z'n vrouw, blijft de vader, hoewel nauwelijks meer genoemd, duidelijk aanwezig zowel in Garps kwetsbaarheid (waar het zijn kinderen, maar ook waar het mensen die buiten de gewone maatschappij staan betreft) als in de manier waarop hij de wereld beschouwt en beschrijft: een combinatie van het gewone en het bizarre met hier en daar een plotseling raakvlak. De schrijver is erin geslaagd een uitermate goed gecomponeerd, boeiend en gevoelig beeld te geven van leven en werk van een niet alledaags mens in een alledaags Amerika. Verfilmd in 1982 door George Roy Hill. Normale druk en smalle bindmarge.

Over John Irving

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

John Winslow Irving (Exeter (New Hampshire), 2 maart 1942) is een Amerikaans schrijver. Hij werd vooral bekend met zijn boek De wereld volgens Garp. Tijdens zijn studententijd deed Irving aan worstelen; een verwijzing naar die sport komt in veel van zijn werk terug.

Levensloop

Jeugd

John Irving werd geboren op 2 maart 1942 in Exeter, New Hampshire, als zoon van Helen Frances Winslow. Zijn officiële naam op zijn geboortebewijs was John Wallace Blunt Junior. Zijn biologische vader, een piloot uit de Tweede Wereldoorlog, was tijdens een aanval neergeschoten terwijl hij zich met zijn vliegtuig boven het door Japan bezette Birma bevond. Hij en zijn ploeg waren veertig dagen lang vermist. Zijn vader overleefde de oorlog, maar keerde achteraf niet meer terug naar de moeder van Irving.

Zijn moeder hertrouwde toen Irving zes jaar oud was. Haar nieuwe echtgenoo…Lees verder op Wikipedia