Besprekingen

Als Billy Abbott bijna zeventig is kijkt hij terug op zijn leven als biseksuele man in de VS. Hij werd geboren in 1942 in stadje First Sister in Vermont als kind van jonge ouders, zijn vader verdween na enkele jaren al uit beeld. Als hij dertien is vindt zijn moeder een nieuwe liefde in Richard Abbott, leraar Engels op Billy’s school. Door hem gaat Billy veel lezen in de bibliotheek en wordt hij voor het eerst verliefd, op de oudere, knappe bibliothecaresse Miss Frost. Later wordt hij ook verliefd op mannen, zijn stiefvader, maar ook een worstelaar. Als hij zeventien is en wordt ontmaagd door Miss Frost, blijkt ze geen vrouw te zijn en staat de familie op zijn kop. Zijn biseksualiteit blijft problematisch voor anderen. De romans van de populaire Amerikaanse auteur (1942) waarvan ‘De wereld volgens Garp’ de bekendste is, zijn bestsellers. Ook in deze goedvertaalde roman vallen de vele kostelijke scènes over het kleinsteedse Amerika op en worden de nooit geaccepteerde Billy en zijn ontw…Lees verder

Over John Irving

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

John Winslow Irving (Exeter (New Hampshire), 2 maart 1942) is een Amerikaans schrijver. Hij werd vooral bekend met zijn boek De wereld volgens Garp. Tijdens zijn studententijd deed Irving aan worstelen; een verwijzing naar die sport komt in veel van zijn werk terug.

Levensloop

Jeugd

John Irving werd geboren op 2 maart 1942 in Exeter, New Hampshire, als zoon van Helen Frances Winslow. Zijn officiële naam op zijn geboortebewijs was John Wallace Blunt Junior. Zijn biologische vader, een piloot uit de Tweede Wereldoorlog, was tijdens een aanval neergeschoten terwijl hij zich met zijn vliegtuig boven het door Japan bezette Birma bevond. Hij en zijn ploeg waren veertig dagen lang vermist. Zijn vader overleefde de oorlog, maar keerde achteraf niet meer terug naar de moeder van Irving.

Zijn moeder hertrouwde toen Irving zes jaar oud was. Haar nieuwe echtgenoo…Lees verder op Wikipedia