Boek
Nederlands

De laatste skilift : roman

John Irving (auteur), Luud Dorresteijn (vertaler), Hans Kloos (vertaler)
Een zoon van een alleenstaande skilerares groeit op in een onconventionele familie. Jaren later zoekt hij naar antwoorden over zijn verwekking en zijn verleden.
Titel
De laatste skilift : roman
Auteur
John Irving 1942-
Vertaler
Luud Dorresteijn Hans Kloos Inge Pieters
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The last chairlift
Uitgever
Amsterdam: Het Getij, © 2022
1005 p.
ISBN
9789029548175 (hardback)

Besprekingen

BOEKENBAL Bidden wij voor John Irving

*****

‘De laatste skilift’, de nieuwe en allicht ook laatste roman van John Irving (80), neemt in de Nederlandse vertaling meer dan duizend pagina’s in. Dat zijn véél tweets, kiddo’s. De buik van dit boek puilt boven de broeksband uit, Irving heeft het levensverhaal van Adam Brewster, het hoofdpersonage, calorieën gevoerd. Enkele honderden pagina’s lang scoort Irving daar afwisselend gelatenheid en pinnige ergernis mee. Goed, hij programmeert een wat raadselachtige, aan skiën verslingerde moeder, schetst de relatie van Adam met zijn andere familieleden, zet de Vatersuche uit – want dit is John Irving, uiteráárd is in nevelen gehuld wie de vader van Adam is – en even lijkt het erop dat ‘De laatste skilift’ een incestroman wordt. Maar die blozende passages worden overwoekerd door eindeloze uitweidingen, beschouwingen en breiwerkjes. Dat hoort óók bij Irving, ik weet het we…Lees verder

Een uitzonderlijk dikke (1005 blz.) roman over familie, verleden en identiteit. Het boek volgt het verhaal van Adam. Adams moeder Rachel, ook wel Little Ray genoemd, neemt in 1941 deel aan de Nationale Kampioenschappen skislalom in in Aspen, Colorado. Ze wint niet, maar raakt er wel zwanger. Thuis in New England wordt ze moeder en skileraar. Adam groeit op in een onconventionele familie. Jaren later reist hij naar Aspen, naar het hotel waar hij is verwekt. In lichtvoetige, talige stijl geschreven. Voor een brede tot literaire lezersgroep. John Irving (Exeter, 1942) is een wereldberoemde Amerikaanse schrijver. Zijn werk werd in verschillende landen uitgegeven. Irving werd drie keer genomineerd voor de National Book Award, en won deze in 1980 voor 'De wereld volgens Garp'. In 2000 kreeg hij een Oscar voor zijn scenario van 'De regels van het ciderhuis' en in 2013 werd hij bekroond met de Lambda Literary Award voor zijn roman 'In een mens'. 'De laatste skilift' is zijn vijftiende, en vol…Lees verder

Over John Irving

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

John Winslow Irving (Exeter (New Hampshire), 2 maart 1942) is een Amerikaans schrijver. Hij werd vooral bekend met zijn boek De wereld volgens Garp. Tijdens zijn studententijd deed Irving aan worstelen; een verwijzing naar die sport komt in veel van zijn werk terug.

Levensloop

Jeugd

John Irving werd geboren op 2 maart 1942 in Exeter, New Hampshire, als zoon van Helen Frances Winslow. Zijn officiële naam op zijn geboortebewijs was John Wallace Blunt Junior. Zijn biologische vader, een piloot uit de Tweede Wereldoorlog, was tijdens een aanval neergeschoten terwijl hij zich met zijn vliegtuig boven het door Japan bezette Birma bevond. Hij en zijn ploeg waren veertig dagen lang vermist. Zijn vader overleefde de oorlog, maar keerde achteraf niet meer terug naar de moeder van Irving.

Zijn moeder hertrouwde toen Irving zes jaar oud was. Haar nieuwe echtgenoo…Lees verder op Wikipedia