Boek
Nederlands

De laatste nacht in Twisted River

John Irving (auteur), Molly van Gelder (vertaler), Nicolette Hoekmeijer (vertaler)
Een vader en zijn 12-jarige zoon slaan in 1954 in New Hampshire op de vlucht na een dodelijk ongeval waarbij de jongen een vrouw aanziet voor een beer die zijn vader aanvalt.
Titel
De laatste nacht in Twisted River
Auteur
John Irving 1942-
Vertaler
Molly van Gelder Nicolette Hoekmeijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Last night in Twisted River
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2010
603 p.
ISBN
9789023450979 (paperback)

Besprekingen

John Irving (1942-) is de wereldberoemde auteur van vuistdikke en succesvolle romans als 'The world according to Garp', 'The Hotel New Hampshire' en 'The cider house rules'. In zijn meest recente boek volgen we een jongen en zijn vader die de jaren vijftig van de 20e eeuw in een Amerikaans houthakkerskamp werken. Als de jongen daarbij per ongeluk de vriendin van de lokale politieman doodt, slaan ze op de vlucht en strijken in verschillende plaatsen neer. In de daaropvolgende decennia ontwikkelt de jongen zich tot een beroemd schrijver, terwijl zijn vader een succesvolle kok wordt. Maar terwijl hun levens zich ontvouwen (liefdes, problemen, eigenaardigheden etc.), blijven de personages de dreiging van de wraakzuchtige politieman voelen, totdat het uiteindelijk inderdaad tot een confrontatie komt. Een klassieke heen en weer zwalkende Irving-roman, vol vreemde details en bekende semi-autobiografische elementen (worstelen, hardlopen, een bizar auto-ongeluk, de hoofdpersoon als schrijver),…Lees verder

Over John Irving

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

John Winslow Irving (Exeter (New Hampshire), 2 maart 1942) is een Amerikaans schrijver. Hij werd vooral bekend met zijn boek De wereld volgens Garp. Tijdens zijn studententijd deed Irving aan worstelen; een verwijzing naar die sport komt in veel van zijn werk terug.

Levensloop

Jeugd

John Irving werd geboren op 2 maart 1942 in Exeter, New Hampshire, als zoon van Helen Frances Winslow. Zijn officiële naam op zijn geboortebewijs was John Wallace Blunt Junior. Zijn biologische vader, een piloot uit de Tweede Wereldoorlog, was tijdens een aanval neergeschoten terwijl hij zich met zijn vliegtuig boven het door Japan bezette Birma bevond. Hij en zijn ploeg waren veertig dagen lang vermist. Zijn vader overleefde de oorlog, maar keerde achteraf niet meer terug naar de moeder van Irving.

Zijn moeder hertrouwde toen Irving zes jaar oud was. Haar nieuwe echtgenoo…Lees verder op Wikipedia