Boek
Nederlands

Avenue van de mysteriën

John Irving (auteur), Otto Biersma (vertaler), Luud Dorresteijn (vertaler)
Tijdens een reis naar de Filipijnen denkt een Amerikaanse schrijver terug aan zijn kindertijd op een vuilnisbelt in Mexico. Hij ontmoet twee aantrekkelijke vrouwen (moeder en dochter) die hem allebei verleiden en hem als engelen begeleiden op zijn laatste levenstraject.
Titel
Avenue van de mysteriën
Auteur
John Irving 1942-
Vertaler
Otto Biersma Luud Dorresteijn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Avenue of mysteries
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
603 p.
ISBN
9789023497868 (paperback)

Besprekingen

'Je kiest je nachtmerries niet'

INTERVIEW. 'De herinnering is een monster', zegt John Irving (°1942). En dus blijven in zijn romans jeugdtrauma's de personages achtervolgen. 'Er bestaat niet zoiets als 'terugkerende thema's van een schrijver'. Het zijn geen thema's, het zijn obsessies.'

Hij heeft die ochtend gesport. Niet ontbeten. Is van de ene kant van Amsterdam naar de andere gelopen. Een route genomen die hij kende. Hij komt binnen op zijn gymschoenen en in een zwart Adidas-pak.

Hij zegt dat hij het maar al te goed weet: "Er zijn demonen die je niet verjaagd krijgt."

Zelfs niet met het schrijven van veertien romans.

Hij is in Amsterdam om de vertaling van zijn veertiende boek voor te stellen. Avenue van de mysteriën, heet het. De titel zag hij bij toeval op een naambord van een straat toen hij in zijn lange researchperiode vanuit de taxi, op weg naar de basiliek in Mexico-Stad, naar buiten keek. 'Boulevard van de mysteriën', las hij, en hij overwoog even om uit te stappen en tussen de pelgrims te voet verder te wandelen naar het heiligdom van de 'Maagd van Guadalupe'.

Die maagd verscheen volgens de overlevering in de 15de eeuw aan de heilige Juan Diego. Samen met de met haar concurrerende …Lees verder

Leeuwentemmers en Mariabeelden

John Irving baant zich een slabakkende weg door zijn oververtrouwde thema's in Avenue van de mysteriën.

Hoewel hij geen strikt autobiografische schrijver is, keert John Irving altijd terug naar het terrein van zijn kinderjaren en jeugd. Hij heeft zijn biologische vader lang niet gekend, had wellicht op jonge leeftijd seks met een oudere vrouw. Die gegevens vormden hem als schrijver en ze duiken op in zijn werk. In zijn jongste boek voert de auteur van In een mens een schrijver op die zijn kindertijd de allesbeslissende periode uit zijn leven noemt. Dan weet je dat dit boek onder meer een raadspel wordt: in hoeverre vallen Juan Diego en Irving samen?

De Mexicaanse auteur is blijkbaar minder beroemd dan Irving, wel heeft hij ooit geschreven over circussen en abortus en bekritiseert hij het katholicisme, net als zijn bedenker. Bovendien is hij wat ouderwets qua aanpak, houdt hij vooral van negentiende-eeuwse mannelijke auteurs en gebruikt hij graag vooruitwijzingen. Ook daarin lijkt hij op Irving.

Op biografisch vlak laten zich de verschillen zien. Ju…Lees verder

De Amerikaanse auteur John Irving (1942) brak in de jaren zeventig van de twintigste eeuw door met ‘De wereld volgens Garp’* en veroverde een miljoenenpubliek met romans als ‘Bidden wij voor Owen Meany’** (1989) en ‘Weduwe voor een jaar’ (1998). De laatste jaren morden zowel critici als fans over de teruglopende kwaliteit van Irvings romans. Met ‘Avenue van de mysteriën’ keert hij terug naar de fantastische vertelkunst van zijn begintijd, waarin een tomeloze fantasie wordt gekanaliseerd door een geniale verteller die zijn lezers urenlang doet schateren en tegelijk ontroeren. Tijdens zijn reis naar en verblijf op de Filippijnen, waar hij de laatste eer wil bewijzen aan een onbekende soldaat uit de Tweede Wereldoorlog, droomt een Amerikaanse schrijver van zijn tragische kindertijd op een vuilnisbelt in Mexico. De timide schrijver maakt kennis met twee aantrekkelijke vrouwen (moeder en dochter) die hem allebei verleiden. Het zijn de doodsengelen die hem begeleiden op zijn laatste levenst…Lees verder

Over John Irving

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

John Winslow Irving (Exeter (New Hampshire), 2 maart 1942) is een Amerikaans schrijver. Hij werd vooral bekend met zijn boek De wereld volgens Garp. Tijdens zijn studententijd deed Irving aan worstelen; een verwijzing naar die sport komt in veel van zijn werk terug.

Levensloop

Jeugd

John Irving werd geboren op 2 maart 1942 in Exeter, New Hampshire, als zoon van Helen Frances Winslow. Zijn officiële naam op zijn geboortebewijs was John Wallace Blunt Junior. Zijn biologische vader, een piloot uit de Tweede Wereldoorlog, was tijdens een aanval neergeschoten terwijl hij zich met zijn vliegtuig boven het door Japan bezette Birma bevond. Hij en zijn ploeg waren veertig dagen lang vermist. Zijn vader overleefde de oorlog, maar keerde achteraf niet meer terug naar de moeder van Irving.

Zijn moeder hertrouwde toen Irving zes jaar oud was. Haar nieuwe echtgenoo…Lees verder op Wikipedia