Boek
Nederlands

De verdwenen walvis

Hannah Gold (auteur), Levi Pinfold (illustrator), Sandra C. Hessels (vertaler)
Omdat zijn moeder is opgenomen in een kliniek, woont Rio (11) tijdelijk bij zijn onbekende oma in Californië. Daar maakt hij kennis met de vriendelijke walvis Witsnuit. Als Witsnuit plotseling verdwijnt, lijkt Rio de enige die het mysterie kan oplossen. Met zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.
Extra onderwerp
dieren
Titel
De verdwenen walvis
Auteur
Hannah Gold
Illustrator
Levi Pinfold
Vertaler
Sandra C. Hessels
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The lost whale
Uitgever
Amsterdam: Volt, 2023
312 p. : ill.
ISBN
9789021473369 (hardback)

Besprekingen

Een teder jeugdverhaal over een vriendschap tussen een jongen en een walvis. Nadat zijn moeder is opgenomen in een kliniek verhuist de jonge Rio naar zijn onbekende oma in Californië. Hij vindt troost in zijn vriendschap met Marina en de walvisspottochten die haar vader organiseert, en in het bijzonder in zijn unieke band met een vriendelijke walvis genaamd Witsnuit. Wanneer Witsnuit plotseling verdwijnt, lijkt Rio de enige te zijn die het mysterie kan oplossen. ‘De verdwenen walvis’ is warm en beeldend geschreven, en leest vlot weg. Met een kaart en sfeervolle zwart-wittekeningen in een filmachtige stijl. Vanaf ca. 9 jaar. Hannah Gold is een Britse kinderboekenschrijfster. Ze debuteerde met 'De laatste beer’, waarmee ze de Waterstones Kinderboekenprijs 2022 won.

De verdwenen walvis

Rio woont met zijn mama in Londen. Omdat ze opgenomen wordt wegens mentale problemen, verhuist Rio noodgedwongen naar Californië. Daar zal hij opgevangen worden door zijn oma die zo goed als een vreemde voor hem is. Het contact tussen Rio’s mama en oma is immers al een hele tijd verwaterd. Hoe dat komt, wordt duidelijk tijdens het lezen. Rio nam veel zorg voor zijn mama op zich en voelt zich schuldig omdat het hem niet lukt om haar terug blij te maken. Als kind begrijpt hij niet waarom mama gespecialiseerde hulp nodig heeft, terwijl hij alles uit de kast haalde om haar te helpen. Al woont hij dan voorlopig even aan de andere kant van de wereld, hij blijft erg bezorgd om haar. De aanpassing in Californië verloopt dan ook erg moeizaam. Een album over walvissen dat vroeger van zijn mama was en Marina, een leeftijdsgenootje dat hij toevallig tegenkomt op het strand, brengen daar verandering in. De interesse in walvissen is geboren en dat maakt het leven een heel stuk…Lees verder